Snelzoeken

Vind snel gegevens voor:
in gewas:

Tabaksratelvirus in tulp

Door de verschillende soorten Trichodoriden worden ook verschillende soorten (serotypen) tabaksratelvirus overgebracht. Dit betekent ook dat de waardplantstatus van het tabaksratelvirus per Trichodoride-soort kan verschillen.
Het tabaksratelvirus veroorzaakt sterke schade in tulp. Over vermeerdering van het virus in het gewas zijn geen gegevens bekend.
De symptomen bestaan uit lichtgroene tot grijze, ruitvormige tot streepvormige vlekken die zich vanuit de bladbasis over het gehele bladoppervlak kunnen ontwikkelen.
In de bloemen van gekleurde cultivars zijn licht- en donkergebroken, ovaalvormige vlekken of strepen zichtbaar, terwijl zich bij witte en gele cultivars glazige en doorschijnende symptomen kunnen voordoen. Bij ernstige aantasting is de bloem vervormd en kan de plant dwerggroei vertonen.
Er is sprake van een besmetting vanuit het perceel (primaire besmetting) indien de aantasting in het veld pleksgewijs is. Komen de symptomen verspreid over het veld voor dan is er gewoonlijk sprake van besmet plantgoed (secundaire aantasting).
Tussen cultivars bestaan grote verschillen in vatbaarheid voor het tabaksratelvirus.

Bestrijdingsadvies

  • Zieke planten verwijderen of vernietigen.
  • Onkruiden bestrijden, omdat het virus zich hierop ook kan vermeerderen.
  • Vermijd als tussengewassen grassen en gele mosterd. Zij geven vermeerdering van Trichodoride-aaltjes en/of tabaksratelvirus (TRV). Ook Tagetes en dahlia veroorzaken vermeerdering. Een teelt van bladrammenas kan de besmetting van de grond verlagen.
  • Op verdachte zand- en lichte zavelpercelen vatbare cultivars laat planten (november).

In de rechterbloem zijn symptomen veroorzaakt door tabaksratelvirus, overgebracht door trichodoride aaltjes zichtbaar. In lichtkleurige bloemen ontstaan glazige strepen in de bloemblaadjes.

Alle trichodoridensoorten zijn overbrenger van het tabaksratelvirus. In tulp veroorzaakt dit virus een symptoom dat 'ratel' genoemd wordt.

In de bladeren van aangetaste planten zijn ruitvormige tot streepvormige lichte, gele vlekjes zichtbaar.